Developing Custom SonarQube Rules for Java

Track

Tehnologije & rješenja

Datum i vrijeme

ponedjeljak, 10. listopad 2022., 14:30

Dvorana

Dvorana B

Trajanje

45'

Tijekom razvijanja projekta vrlo je važno imati na umu kvalitetu koda te se pridržavanjem najboljih praksa može spriječiti mnogo neprilika u budućnosti.

SonarQube je jedan od alata koji nam omogućava bolje praćenje problema u kodu te nam također pomaže spriječiti ih tijekom samog programiranja. Sonar alati su široko korišteni prilikom razvijanja u Javi, no u većini slučajeva koristi se jedino predefinirani skup pravila.

U ovoj radionici demonstrirat ću kako proširiti standardni skup pravila iz Sonarqubea s vlastitim ručno izrađenim pravilima. Ovo može biti posebno korisno u slučajevima kada radite s tehnologijama koje nisu podržane standardnim setom pravila ili kada želite provoditi interne prakse koje nisu pokrivene postojećim pravilima. Prezentacija će se poglavito sastojati od demonstracije u kojoj ću pokazati kako stvoriti prilagođena Sonar pravila za Javu. Koristeći predložak projekta koji pruža SonarSource, izradit ću novo prilagođeno pravilo i popratne unit testove. Nakon izrade, pravilo će se instalirati na lokalnu SonarQube instancu te dodati u raspoloživi set pravila. Nakon što je sve konfigurirano, demonstrirat ću korištenje pravila iz perspektive krajnjeg korisnika prilikom razvoja u IntelliJu uz pomoć programskog proširenja SonarLint.

Detalji o predavanju

Način održavanja: Osobno prisustvo
Vrsta: Radionica
Razina težine: Srednje detaljno
Poželjna funkcija slušatelja: Razvojni inženjer ili softverski arhitekt
Grupa aktivnosti: Tehnologije & rješenja

O predavaču

Organizatori

Konferenciju organiziraju Hrvatska udruga Oracle korisnika i Hrvatska udruga Java korisnika. 

Prati nas na Facebooku

Novosti, fotografije i zanimljivosti objavljujemo na službenoj Facebook stranici JavaCro konferencije.

Prati nas na Twitteru

Sve novosti i zanimljivosti vezane uz JavaCro objavljujemo i na Twitteru!

Platinasti pokrovitelj

Zlatni pokrovitelji

Srebreni pokrovitelj

Medijski pokrovitelj